Åmotdammen, Rælingen

Åmotdammen er et nærvann i Østmarka, og er grense mellom Lørenskog og Rælingen kommuner i Akershus. Vannet ligger ca. 247 meter over havet, er rundt to kilometer langt, og har et areal på 0,15 km². Dammen har utløp mot nord, til Bårlibekken i Fjellhamarelvas nedbørfelt. Åmotdammen er et mye brukt område for sportsfiske og friluftsliv året rundt, og det er anlagt badeplasser, lys langs vei og sanitæranlegg.

Vannet har navn etter Åmot-gårdene, som ligger ved samløpet (åmotet) mellom Nitelva og Leira. Skogen som lå til gårdene strakte seg mot sørvest innover Østmarka, og ved Åmotdammen hadde de en sag. For å sikre vannføringen til saga ble vannet demmet opp til 6 meter over normal vannstand. Dypeste parti i dag er cirka 10 meter, mens ca. 80% av vannet ligger fra 2 til 5 meters dyp. Frem til 1982 var Åmotdammen drikkevannskilde for Skedsmo.

  • Innlandsfiske
  • Teltplass i nærheten
  • Kodelås

Om stedet

Båten er av merke Viking 440 (14,5 fot) og inneholder et sett årer, åregafler, øsekar og en bøtte. Den er sertifisert for 5 personer og har en lastekapasitet på maks 530 kg. Redningsvest er påbudt ved bruk av båten. TA MED REDNINGSVESTER SELV!

Legg merke til hvordan båten og årene skal være låst på et av bildene nedenfor.
Når du forlater båten skal den dras opp på tørt land, være vasket/skylt, og bunnpluggen skal være dratt ut. Årene låses fast i båten ved hjelp av låsewieren slik som på bildet.

Ta med søppel hjem. Det er kommunale søppeldunker plassert ved badestranden. Ta også hensyn til at det er noen som eier skogen rundt deg.

Ankomst

Båten ligger på vestsiden av Åmotdammen i bukten/storsteinen ved Hovelsrudtangen (På motsatt side av dammen fra badestranden). Se kart.

Start ved Skihytta på Lørenskog og følg Lionsstubben til båten. En fin tur på ca. 1,5 km. Litt stigning i starten når man går korteste vei. Turen går i kupert skogsterreng. Underveis er det flere steder med flott utsikt over Lørenskog. Ved ankomst Åmotdammen passerer du også Milorgs skjulested fra 2.verdenskrig. Lionsstubben er godt skiltet og merket med lilla 'L'.

Fiske

Fiskearter er mort, abbor, gjedde og ørret. Ørret har blitt satt ut av RJFF/Rælingen jeger- og fiskerforening og LJFF/Lørenskog JFF siden 2016.

Fiskekort er påkrevet og kjøpes via https://www.inatur.no/fiske/532e9d4fe4b0be7038a73f84/orretfiske-i-ralingsmarka

Ansvarlig

Rælingen JFF v/Stein Ivar Iversen

Se regler for bruk av båten

Lokasjon

Denne båten ligger i Rælingen

Medlemsfordeler

I tillegg til at du er medeier i over 200 båter er det mange andre fordeler ved å være medlem i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Bli medlem her!